Savings Plan Hardship Withdrawal
A Participant may, in the event of Hardship, be permitted to make a withdrawal from such Participant’s “Basic Account” before retirement or termination of service with the Employers.
The term "Hardship" shall mean:
Medical Expenses
As defined in Code Section 213(d) incurred by, or to obtain such medical care, by the Participant, the Participant's Spouse or any of the Participant's dependents.
Principal Residence
Purchase (excluding mortgage payments) of a principal residence of the Participant.
Educational Fees
Payment of tuition and related educational fees for the education for the Participant, the Participant’s Spouse, or any of the Participant’s dependents.
Prevent Eviction
The need to prevent the eviction of the Participant from such Participant’s principal residence or foreclosure on the mortgage of the Participant’s principal residence.
Funeral Expenses
Funeral expenses for Participant’s spouse, child, dependent or parent.
For a Hardship withdrawal to be granted, ALL of the following requirements must be met:
Cannot Exceed Amount Necessary
The amount of the withdrawal must not be in excess of the amount necessary to alleviate the Hardship, including amounts necessary to pay any Federal, State and local income taxes or penalties reasonably expected to result from the distribution.
Cannot Exceed One-Half of Balance
The amount of the withdrawal shall in no event exceed one-half of the balance in the Participant’s Basic Account.
Cannot Exceed $50,000
The amount of the withdrawal shall in no event exceed $50,000.00 from the Participant’s Basic Account.
No Withdrawal in Prior 36 Months
The Participant must not have received a withdrawal in the prior 36-month period under subsection (b).
Balance of at Least $2,000
The balance in the Participant’s Basic Account must be at least $2,000.00 prior to the withdrawal.
Questions About Hardship Withdrawals? Call 215-568-0430 or submit your question below.
SAVINGS PLAN RESOURCES
KEYWORDS & DEFINITIONS
Savings Plan Vesting
“Vesting” means you remain entitled to your Account in the Savings Plan, regardless of whether you continue to work in Covered Employment until retirement.
You are “vested” in your Basic Account under the plan if you:
- have earned at least three (3) Years of Vesting Service,
- were working as an Eligible Employee or in “contiguous service” with a Contributing Employer at your Normal Retirement Date,
- have an April 30, 1998 Account, or
- had earned at least two (2) Years of Vesting Service prior to December 1, 2008.
Credited Hours are used to determine your vesting status and eligibility to receive a distribution of your Savings Plan Basic Account. Credited Hours are a combination of the following items:
- Payment Hours, also called “Contribution Hours,” are hours you worked for which employer contributions are paid to the Savings Fund for your work as an Eligible Employee.
- Pre-Merger Hours. Hours that were credited under the Local 600 Annuity Plan before May 1, 1998, Credited Hours under the Carpenters Pension & Annuity Plan of Philadelphia & Vicinity as of May 1, 1998, and hours that were credited to you for vesting under the Carpenters Local 626 Pension & Annuity Plan, the Millwrights and Machinery Erectors Local No. 1545 Pension Plan or the Local 2012 (Baltimore) Annuity Plan as of May 1, 2002 are treated as credited hours under the Savings Plan.
- Reciprocal Hours. You are credited with hours for which contributions are paid to the Savings Fund under the United Brotherhood of Carpenters & Joiners of America National Reciprocal Agreement for Annuity Funds or another reciprocal agreement.
- Delinquent Hours. Delinquent Hours are hours you worked for which employer contributions are due but which have not been paid to the Savings Fund for your work by the delinquent employer. Your work record card must be returned to receive credit.
- Weekly Disability or Workers’ Compensation Hours. You are credited with hours during an absence for which you receive short-term weekly disability benefits from the Carpenters Health & Welfare Fund of Philadelphia & Vicinity or Workers’ Compensation.
- School Hours. School hours are credited for classroom time in apprenticeship training with the Carpenters Joint Apprenticeship Committee of Philadelphia and Vicinity.
- Family or Medical Leave Hours. You are credited with hours during an absence (after August 26, 1984) for pregnancy, childbirth, adoption, child care or (after February 5, 1994) family or medical leave up to the limit allowed by federal law. You will need to notify the Fund Office at the time of your absence to keep records straight.
- Contiguous Employment. You receive hours credit for work in Contiguous Employment.
- Qualified Military Service. You receive hours credit for qualified military service based on your average hours within the 12 months before you left work for military service.
Credited hours that fall into two categories will only be counted once.
Contributions are NOT required for all Credited Hours. Contributions to your Account will only be credited for Payment Hours, Pre-Merger Hours with contributions to a prior plan, Reciprocal Hours with actual payment of contributions to the Savings Fund and, upon a timely return and employer payment of contributions, Qualified Military Service after 1994 (or, if later, the date your local joined the Savings Fund). No contributions are credited to your Account for Delinquent Hours, Weekly Disability or Workers’ Compensation Hours, Contiguous Employment, Family or Medical Leave Hours or School Hours unless and until contributions actually are paid to the Savings Fund for those hours under a collective bargaining agreement.
You are an “Eligible Employee” who can participate in the Plan if you fall into one of the following categories.
- You work under a collective bargaining agreement that requires contributions to the Carpenters Pension and Annuity Fund of Philadelphia and Vicinity.
- You work for a contributing employer that has signed a Participation Agreement with the Plan for work outside a Carpenters bargaining unit. These agreements generally require contributions for a minimum of 40 hours per week. An employee who has another “Home Fund” under a reciprocal agreement CANNOT participate in the Plan.
Covered Employment is work covered by a collective bargaining agreement in carpentry or a related trade within our geographic area, or a reciprocal area that requires an employer to make contributions to the Savings Plan. Covered Employment also includes work as an employee of an employer which is required to contribute to the Plan under a participation agreement.
You may need to sign an authorization for the transfer of contributions pursuant to a reciprocal agreement.
"Contiguous Employment” is work with a Contributing Employer which immediately precedes or follows Covered Employment. There cannot be a quit, discharge or retirement in between Covered Employment and Contiguous Employment. Work with an affiliated employer of a Contributing Employer, such as a parent company, does NOT count for any purpose under the Plan. Contiguous Employment does not result in additional contributions to your Savings Plan account.
You can lose your Savings Plan Basic Account if you leave work with the employers who contribute to the Savings Fund or become “inactive” before you have vested. You will be considered an “inactive” participant if you have less than 200 Credited Hours during any Plan Year.
If you are not vested in any part of your Account under the Plan when you become an Inactive Participant, your Basic Account will be cancelled. If you return to Covered Employment before a Permanent Break (five consecutive Plan Years with less than 200 hours), your Basic Account will be restored. If you become an Inactive Participant after vesting, you will retain your Account and continue to earn investment income on your Account until it is distributed. You will not have the same retirement options as Active Participants. Your distribution options must follow the rules as outlined in the section on Termination of Employment.
If you become an Inactive Participant before you are vested in your benefit and if you remain inactive for five (5) Plan Years, your Savings Plan Basic Account balance will be permanently forfeited. If subsequently you return to work in Covered Employment, your Basic Account will start from zero and will only be credited with new contributions.
If your Basic Account is permanently forfeited, all amounts forfeited shall be used first to pay the administrative expenses of the Plan, with the excess of amounts forfeited over and above the administrative expenses allocated to Participant’s Basic Accounts. Forfeited amounts shall be valued at your termination date.

